Leczenie rumiankiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości - Lidia Kostina

SKU
9788376491875
27,50 zł

„Leczenie rumiankiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości” - Lidia Kostina
Wywary z rumianku stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego, a także jako środek napotny przy przeziębieniu. Rumianek był także stosowany, jako środek żółciopędny, ale głównie przeznaczony był do płukania, przemyć i okładów.

 

Lidia Kostina
Wydawnictwo Kos
Rok wydania 2019
Ilość stron 156
Wymiary 14,5 x 20,5
Oprawa Miękka
Kod ISBN 978-83-7649-187-5
Opis produktu

„Leczenie rumiankiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości” - Lidia Kostina

Czy książka na temat tak pospolitej rośliny jak rumianek może wydać się interesująca? Odpowiedź na to pytanie pozostawimy czytelnikom. Niemniej jednak, nie mamy żadnych wątpliwości, że przeczytanie tej książki przyniesie korzyści, ponieważ nawet ci, którzy mają niewielką wiedzę na temat ziół, znajdą tutaj dokładne informacje, na przykład:

– jak odróżnić rumianek pospolity od rumianku bezwonnego
– niektóre szczegóły dotyczące przepisów i sposobów parzenia
– stare przepisy ze spiżarni znachorów
– ponad 160 przepisów i porad z rumiankiem.

W wielu podręcznikach napisane jest, aby rumianek gotować. Jest nie tylko niepożądane, ale wręcz nie wolno tego robić, zwłaszcza przez 5 minut, ponieważ główny składnik aktywny, chamazulen, szybko się w nim rozpada. To właśnie jego obecność odróżnia rumianek apteczny od innych nie leczniczych odmian kropka rumianek należy parzyć jak herbatę lub podgrzewać W gorącym piekarniku, nie gotując. Zwyczajowo w szklance wrzątku parzy się małą łyżeczkę rumianku, odstawia się ten napar na godzinę w ciepłe miejsce, i następnie pije się jeszcze gorący. Co ważne, napar przygotowuje się za każdym razem na świeżo.

Wywary z rumianku stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego, a także jako środek napotny przy przeziębieniu. Rumianek był także stosowany jako środek żółciopędny, ale głównie przeznaczony był do płukania, przemyć i okładów.